Preskoči na glavni sadržaj

Ružne (i opasne?) strane Dublina....

S obzirom da sam do sada pisala većinom o ružičastim stvarima u Dublinu, vrijeme je da malo pišem i o sivkastim nijansama. Dakle, kad dođeš u Dublin i želiš raditi treba ti PPS number, to je iskaznica sa tvojim osobnim brojem koji ti treba za sve, od otvaranja računa u banci do zaposlenja, nešto kao osobna iskaznica u Hrvatskoj, ili kao OIB, ali dobiješ iskaznicu sa slikom. E taj broj se traži u instituciji u opasnijem dijelu Dublina, u centru, ali na sjevernoj strani. Nisam imala pojma, kao ni moj muž gdje idemo i najnormalnije su nas uputili tamo, a google map nam je pokazao najbliži put. A taj najbliži put je preko Talbot street. Koja je odvratna. Prolazili smo onuda i toliko smo se jadno osjećali, bez nekog posebnog razloga, sve nam je bilo ružno i neka loša vibra u zraku, jadni fast foodovi, sve moguće nacionalnosti, ali onaj lošiji sloj. Pomislila sam "ajoj, Zagrebe, moj, fališ mi.." :) Znali smo samo da je to centar Dublina i nismo mogli vjerovati da je tako ružno. Tek sad, 2 tj poslije kad sam slučajno klijentici spomenula tu ulicu rekla mi je da je izbjegavam i danas čitajući razne članke, blogove skužim da smo 2 dana zaredom hodali pored 2 najopasnije ulice u Dublinu a trećom, Talbot Street smo lijepo šetkali. Sva sreća u 12 popodne, ali svejedno nas je netko mogao opljačkati. Na Parnell Street-u gdje se nalazi taj ured za PPS, naišli smo na one dečke u Adidas trenirkama od glave do pete, totalno nenormalni i mutni tipovi, i nekoliko puta su pored nas prošli, jedan pješke, jedan biciklom i nešto se došaptavali, srećom, nisam imala torbicu i nisam uopće gledala u njihovom smjeru, što sam kasnije pročitala na netu da je pametno napraviti ako se nađeš u takvom nekom okruženju, hodati brzo, ne gledati nikoga u oči. Sve je prošlo dobro, ali i sad se loše osjećam samo kad se sjetim tih lica. Brrrrr... Na onim "pravim" i lijepim mjestima u centru još nismo ni bili, jer nismo imali vremena, ali sad bar znam da izbjegavam Connolly station i sve te okolne ulice, općenito taj dio Dublin 1. Za sve koji dolaze turistički u Dublin, a posebno za sve koji ovdje planiraju živjeti prenosim savjet jednog profesora iz Dublina koji mi je mailom davao savjete prije dolaska u Dublin. S njim sam stupila u kontakt preko stranice "Inter Nations" gdje možete lokalne skaute pitati sve što vas zanima o bilo kojoj zemlji na svijetu u koju se planirate preseliti, ili već jeste. Pa evo što je napisao o ovoj temi:

"In case you are wondering the postal code system for Dublin works like this. Simply all the odd numbers are North side (North of the River Liffey) e.g. Dublin 1,3,5,7
with the lower the number the more central). The even numbers are all South side e.g. Dublin 2, 4, 6/6W, 8. If you are looking for fairly central I wouldn't consider going farther out than postcodes I have quoted here.

The general belief is that living on the South side of the river is a nicer area but is also a lot more expensive. Living on the North side of the river is cheaper housing but it is very much a working class area, in my experience a very good area too, but not as posh as the South Side. I suggest that you should avoid places based on their noise levels as well as their criminal record. So here they are: Inchicore, Thomas Street area (it's going to be hard to get decent rest there), Finglas, Clondalkin, Ballymun, Sheriff Street , Portland Row, Ballybough, Coolock, Irishtown, Dolphin's Barn and Rialto. Everywhere else is good, though in a big city crime can happen anywhere and at any time. I lived in Finglas for a year and I found it to be good, but the general opinion is that it is not good for families"
  Dodajem i link na koji sam danas naišla  http://www.withinireland.com/dublin-1.html
To bi bilo sve za danas, sutra ću opet pisati o lijepim stvarima. Ne brinite, potpuno sam sigurna, živim i radim na 100% sigurnim i posh mjestima, ovo su bile samo male početne pogreške. Pozdrav svima! :) Ana

Primjedbe

  1. Ovo je stvarno korisno za biranje kvarta za stanovanje... i posao. Super ideja. Nadam se da će se još neki pridružiti sa svojim iskustvima u komentaru ispod ovog teksta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, jako važna informacija za ljude koji turistički ili poslovno dolaze u Irsku.

      Izbriši
  2. Više informacija o životu i radu u Irskoj i Dublinu iz perspektive zagrepčana koji u Dublinu žive već 15 godina, možete naći na stranicama Irish Recruiter-a http://www.irishrecruiter.com Još su u izradi i redovito dodajemo novi sadržaj. Zanimljivo je da, igrom slučaja ili ne, dosta naših obitelji živi na potezu Stillorgan, Leopardstovn, Stepaside.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Razgovarala sam sa Simone Manojlović ususret ovotjednom “Fashion Week Zagreb”

Razgovarala sam sa Simone ususret ovotjednom “Fashion Week  Zagreb”....  Zagrepčanka Simone Manojlović  poznata je modna dizajnerica koja radi na relaciji Zagreb-Milano-Tunis. Nakon školovanja u Zagrebu u školi Primjenjene umjetnosti i dizajna te na Tekstilno Tehnološkom fakultetu odlazi na doškolovanje u Milano na prestižnu Haute Future Fashion Academy, gdje  je osvojila nagradu za dizajn....  Fashion kolumna...  

U Irskoj, sol nije obogaćena jodom, što može dovesti do raznih mentalnih problema…

U Irskoj, sol nije obogaćena jodom, što može dovesti do raznih mentalnih problema, problema sa štitnjačom, te poremećaja kod razvoja mozga nerođene djece. Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo, ali prilikom selidbe u novu zemlju, pojavljuje se mnogo stvari o kojima nismo ni razmišljali, a nemamo ni relevantne informacije, ponekad od životne važnosti. Zbog bolje ekonomske situacije i razvijenosti zemlje, automatski mislimo da sve funkcionira jednako ili bolje nego u našoj domovini. Ali nije uvijek tako. Cijela kolumna klikni ovdje...

Moji savjeti ako tražite posao u Dublinu...

B ok ekipa. Za promjenu nećemo puno o meni, nego ću pokušati pomoći nekima od vas. Kao što znate nisam dugo ovdje, tek nešto manje od 3 mjeseca, ali s obzirom da imam specifično zanimanje (udovoljavanje ljudskim željama, idejama, fiks idejama...:) ) i s obzirom da sam u prvih 5 dana uspjela dobiti posao, dati otkaz i naći novi posao, mislim da sam ipak pohvatala neke važne stvari. Puno mailova mi stiže sa raznim pitanjima i odgovaram svima, a ovo je nešto što djeluje nevažno a u mom slučaju se ispostavilo kao jako važno.