Preskoči na glavni sadržaj

Moji savjeti ako tražite posao u Dublinu...

Bok ekipa. Za promjenu nećemo puno o meni, nego ću pokušati pomoći nekima od vas. Kao što znate nisam dugo ovdje, tek nešto manje od 3 mjeseca, ali s obzirom da imam specifično zanimanje (udovoljavanje ljudskim željama, idejama, fiks idejama...:) ) i s obzirom da sam u prvih 5 dana uspjela dobiti posao, dati otkaz i naći novi posao, mislim da sam ipak pohvatala neke važne stvari. Puno mailova mi stiže sa raznim pitanjima i odgovaram svima, a ovo je nešto što djeluje nevažno a u mom slučaju se ispostavilo kao jako važno.


 Odjeća. Oni vas prosuđuju po odjeći. Tužno ali istinito. Vjerujem da nije tako svugdje ali u 2 različita kvarta na suprotnim djelovima grada, prvi salon je bio osrednji i poprilično ružnjikav, ali to nije spriječilo moju trodnevnu šeficu da me popljuje sva 3 dana zbog moje odjeće. Zbog crnih uskih traperica i zbog premalo šminke na licu. Isto mi se dogodilo i u ovom sadašnjem, posh salonu. Dakle, lekcija broj jedan : Traperice ostavite doma. Ili ih nosite u slobodno vrijeme. Boje... Hm, moje iskustvo pokazuje da meni nije dozvoljeno nositi neke boje.... Dok npr mojoj kolegici su te iste boje dozvoljene. Jbg, nisam irkinja. Najsigurnije je držati se crne nijanse ili svega što podsjeća na crno, tamno sive, tamno plave... Možda su blaži kad su muške košulje u pitanju, ali ovdje u većini butika, parfumerija, dućana, frizerskih, većinom su djelatnici od glave do pete u crnom. Nadam se da nikome nije palo na pamet pojaviti se na razgovoru u tenkama?! Ako ste to napravili i dobili posao svaka čast, al mislim da je to tako očigledno neprikladno da nisam ni trebala napisati.

Stav. Moj stav je uvijek "ja sam vrh, budite sretni ako me dobijete". Ne znam zašto, ali tako se postavljam od mog prvog razgovora za posao kad sam imala 17 godina. I, nevjerojatno ali istinito, nikad me nisu odbili. Svaki puta kad sam bila pozvana na razgovor posao je bio moj. Ukupno 9x u životu. Nije puno, ali score je 100% :) Ne bahati stav, ali definitivno samouvjeren, dostojanstven i uopće se nikad ne brinite za ishod, jer ionako ne možete nekoga prisiliti da vas zaposli, poslodavac odmah zna jel vas želi ili ne. Znam jer sam 10 god i sama zapošljavala ljude. Odmah znam, i to zbog banalnih stvari ponekad. Iskrenost. Ako treba malo uljepšati  CV, it's o.k, ali bez puno laganja jer je to tako lako prokužiti. Ako želite biti konobar, a nemate iskustva, ono što bih ja napravila ako ste još u RH... Otišla bih u neki caffe bar, zamolila da radim kod njih besplatno 2 tjedna ili mjesec dana, da me nauče najosnovnije i zamolila preporuku. Ako vam se ta ideja čini bezveze, raditi besplatno 2 tjedna, onda možda bolje da i ne dolazite. Ne šalim se. Jer ovdje se traži predan rad. Svugdje, ali u potrošačkom i bogatijem društvu i očekivanja su veća.

Moj radni dan u Zagrebu je izgledao ovako "bok, kak ste, šišanje?, sjednite, kak život, bla, bla". Zezancija, friziranje, odmor između klijenata. Ovdje izgleda ovako: Ulogiram se kad dođem, kreće mi smjena, pogledam na kompu kada mi dolazi prvi klijent/ica, radim bilo što ako nemam klijente, ako nemaš što raditi, pravi se da nešto radiš. Pa pauza od 1h, također unaprijed određena i upisana u komp u mojoj tablici. Kad netko uđe laganim korakom jurim do osobe (kak se to lagano juri do osobe, e to vam nemogu objasniti, morat ćete sami dokučiti :) ). Uvijek sličan tekst "Hi, how are you today, what's your, name, bla bla, pričekajte trenutak..." pa pogled u komp, pa "Mogu li uzeti vašu jaknu, dat ću vam ogrtač, sjednite ovdje molim , xy će biti s vama za trenutak". Ako je klijent moj onda otprilike ovako " Hi, how are you today, what's your name, (komp).. my name is Ana, you're with me today, let's go to the..blabla.. would you like a coffe or tea? milk, sugar?..no problem...Pa jurim lagano u staff room i kuhinju, napraviti savršenu kavicu sa 2 keksića. Hahha. pa se vraćamo na moj stari post, ak se sjećate, sve je lovely, great, thank's a million... Samo cvijeće i nema teških tema. Zaboravite našu otvorenost, glasnije pričanje, previše spontanosti. Ja se nedam 100%, pokušavam ostati svoja, ali kad je ONA prisutna, nema zezancije.

 Naravno, kamere su posvuda. Mi u staff room-u imamo ekran sa prikazom salona iz 4 kuta, pa ako nismo na floru jedno oko bi nam trebalo biti na ekranu, ako slučajno netko uđe ili netko od kolegica nešto treba. Neće vam sve reći. Morate sami skužiti što bi netko možda htio od vas. "Znaš onaj dan kad je tebe ona klijentica nešto pitala, e tad je xy bila ljuta na tebe, jer nisu htjeli prekinuti klijenticu dok priča a ti nisi pogledala u smjeru x pa ti nismo mogli dat do znanja da te trebamo na 5 min a za minutu je bilo prekasno kad klijentica više nije pričala s tobom" True story. A ja sam bila onak "WTF?!?!" Gdje je tu moja greška, nigdje naravno, ali tu treba zaboraviti na onaj stav s početka priče i jednostavno ignorirati takve gluposti. U sličnoj situaciji moja draga kolegica irkinja mi je dala savjet "throw it over your head and work away..." Znači, ne obaziri se i nastavi raditi...Nadam se da će nekome ovaj post biti od koristi. Good luck :D Ana

Primjedbe

  1. za sve vas koji tek krećete u potragu, nadovezat ću se na ovaj post.
    ako želite posao - lažite ! ako bi radili bilo šta - napišite nekoliko verzija CVa. a kako bi vam uštedila barem 300 eura - ostavite svoja priznanja, diplome i preporuke lijepo u Hrvatskoj, jer vam to ovdje ne treba. Ne znate jezik ? Ne brinite, i za vas ima posla ovdje ! u svakom slučaju, ono što je najbitnije jest da imate volju za radom ! ja se osobno nisam brinula kad sam stigla prije 2 i po mjeseca, jer sam imala osjećaj da ću se snaći i ubrzo naći posao. tako je i bilo, neki dan je bilo 2 mjeseca što radim na prvom mjestu gdje sam ostavila CV, na mjestu na kojem sam baš baš htjela raditi otkad sam kročila u to mjesto jer sam se osjećala kao Alice u Wonderlandu :) i da nastavim, ne postoji država u kojoj teče med i mlijeko, pa tako ni u Irskoj. ako očekujete da ćete naći posao nakon 3 dana i 20 ostavljenih CVa, e pa onda sretno ! ja sam stvarno imala sreće, nit sam išta nadodavala u svom CVu, jer nije bilo potrebe. pripremite se na višesatno lutanje gradom sa 100tinjak kopija svog CVa. i da, još jedna stvar - gdje god ušli, tražite menadžera za razgovor, nikako ne razgovarajte sa konobarom il inim radnicima, jer nema smisla. za sve koji se fokusirate na ugostiteljstvo: ako ste profesionalni konobar sa 10ogišnjem iskustvu u top restoranima i sezonama, e pa ovdje počinjete kao i svi drugi - od samog basica, tj. kao čistač stolova :) i da, POČINJETE, jer ono što je odlično u ovoj državi je da na apsolutno svakom poslu možeš napredovat. priča jednog od mojih menadžera počinje rečenicom: ''Ja sam prije 7 godina započeo kao perač posuđa.'' Neki dan sam čula kako je danas voditelj cijele ekipe kuhinje došao tražiti posao: '' I Jacob. CV. Job.'' dečko koji je iz Zadra došao ovdje na mjesec i po, koliko mu je trajao godišnji u državnoj firmi, je dobio posao u hotelu 5 zvjezdica, jer je u CVu napisao da je radio u top 2 restorana u Zadru, a on nikad tacnu u rukama nije imao. e to je onaj stav koji jednostavno morate imati. nemojte upadati u depresiju ako nakon 2 tjedna niste našli posao, jer ga depresivnim i negativnim stavom zasigurno nećete ni naći. ja znam dečke koji su tek nakon 2 mjeseca dobili poslove, pa nisu očajavali.
    sve u svemu, sretno ! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hey, zanima me koliko novaca ti je potrebno mjesecno da bi platila stanarinu, rezije, hranu..? i da li je tvoja placa dovoljna za sve to?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hi! Sjećam se kad sam ja postavljala takva pitanja, prije samo 3 i pol mjeseca :) Potrebno je poprilično novaca za pokriti sve troškove, kad se gleda iz hrvatske perspektive, ali plaća pokriva i više nego dovoljno, a čovjek si može priuštiti i razne druge stvari koje u RH ne može. Vjerujem da možeš iz starijih postova steći dojam kakav je stil života ovdje. Kad si solo još je jednostavnije, jer možeš spavati za početak u hostelu, možeš sherati sobu, raditi ekstra sate bez razmišljanja tko će čuvati djecu i kako to platiti. Mislim da nema straha za sve vrijedne i uporne osobe. Sretno!! Ako te još nešto zanima slobodno pitaj... Pozdrav!!

      Izbriši
  3. Bok. sviđa mi se tvoj blog, stvarno je super. Htio sam pitat, koliko novaca treba za početak, prije nego nađem posao? Znam da to ovisi o brzini nalaženja posla (nakona 2 dana ili 2 mjeseca) ali buđet mi je dosta ograničen pa mi je dosta bitno znati s koliko novaca mogu preživjeti dok ne nađem posao? Također, da li znaš neke jeftine hostele do 10 eura dnevno kao privremeni smještaj?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! 1000 eura je minimum, ali znam i ljude koji su došli sa 600 eura i sve je dobro završilo, našli posao i ostali, dok su neki drugi ponijeli i više od 1000 eura pa nisu uspjeli pronać posao. Navodno je ovaj hostel jako dobar http://www.avalon-house.ie/ ,u strogom centru, na ovoj sigurnijoj i ljepšoj south side. Hrana ti je kao u RH, pa ako paziš i kupuješ u marketima nećeš trošiti puno. Izbjegavaj pubove dok ne nađeš posao! :) Sretno!!

      Izbriši
  4. Blog je super, ali zaista mi se sviđa, sve objašnjeno... :))
    Pitanje...koliko su medicinske sestre bez radnog iskustva tražene, tj da li bi si mogla naći posao? I mogu li s srednjom dobiti posao ili tek s višom? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nažalost ne znam. Znam da su tražene... Pokušaj na grupi "Idemo u UK i Irsku", tamo znaju... Sretno!

      Izbriši
  5. Svaka vam čast na ovim informacijama. Puno hvala, blog je odličan.

    Posao

    OdgovoriIzbriši
  6. Odgovori
    1. Poštovana, s obzirom da nije lako naći stan, najbolje je da prvo jedan od vas dođe, nađe posao, stan, pa onda dovedete dijete. Stan u normalnom kvartu je oko 1000 eura, plus polog 1000, troškovi hrane kao u RH, režije cca 200eura mj... Sve to izgleda grozno iz perspektive hrvatskih plaća, ali vjerujte, nije teško sve platiti kad se radi... Sretno!

      Izbriši
    2. osobne su dovoljne, rodni listovi, za djecu prevedeni na eng. ili izvadite međunarodni rodni list, jeftinije od prijevoda. Potvrda o krštenju ako je dijete kršteno, pomaže kod upisa u školu. Za to još imate vremena.

      Izbriši
  7. HAIR TIME...prije svega, pohvale za vrlo iscrpne informacije...biću kratak. 43 god., bez djece, planiram potegnuti gore i pokušati. Zadnjih petnaestak godina sam radio kao špediter, a netom prije toga radio na američkom kruzeru kao konobar. Pitanje glasi: je li deveti mjesec ok, ili je potpuno nebitno vrijeme dolaska /tipa sezona kada se poslovi traže više/...hvala unaprijed...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je 9. mjesec super, koliko sam čula, studenti se vraćaju učenju pa se otvaraju radna mjesta koja su oni preko ljeta zauzimali. Pred Božić također traže radnike, a njima je već 9.mj priprema :) Vole izlaziti, trošiti, cijelu godinu! Samo hrabro i nema straha! Nimalo!

      Izbriši
  8. Pozdrav! Zanima me preko koje agencije si dobila radnu vizu?? kako i sto ti je sve trebalo da dodes do gore? i btw.. Blago ti se!! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. ej ana... pozzzz... drago mi je sto si uspjela gore iako se ne poznajemo... drago mi je da je bar netko uspio i maknuo se iz lijepe nase korupcije.... blog ti je super... pohvale... super odg. na pitanja jednostavno i ne zamrseno, ne kao neki... pa imam i ja pitanje za tebe... i ja kao i vecina mladih zelim otici vani... pa se raspitujem i trazim di mi je najbolje... pa ukratko... ja sam pizzajolo tj. pizza majstor.. i radim dugo godina to... tu imam posao ali zelim od zivota nesto vise... vidit nesto i usput i zraditi i ziviti... a ne prezivljavati... pa da te pitam... dali znas dali se traze gore pizzajoli ... kolike su im place... pocetne naravno... ali planiram na duze otici mozda i stalno... pa me zanima i najam stana... koje su cjene... tako iz prve ruke... hvala ti unaprijed i sretno.... pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  10. lijep pozdrav! zanima me koji su papiri potrebni uopce za odlazak u irsku i koji su sve papiri potrebni za pocetak trazenja posla?? i jos nesto,jel netko zna jesu li trazeni poslovi gedete i jel pri zaposljavanju traze diplomu srednje skole koju ste zavrsili ???

    OdgovoriIzbriši
  11. Da li imam neke sanse gore kao diplomirani barman sa dugogodisnjim iskustvom?! Da li je to uopce trazeno?! Hvala na bilo kakvoj informaciji

    OdgovoriIzbriši
  12. Prije svega sve pohvale za blog, nekako sam se ohrabrio kada sam pročitao sve ovo :)
    Namjeravam sa djevojkom najvjerojatnije naredne godine februar-mart da se odlučim za veliki korak i dođem u Dublin.
    Moje pitanje je šta je prvi i osnovni korak kada dođeš negdje odjednom - naravno osim mjesta za spavanje i hrane :) kome se javiti - predati CV i sl. Kako bi to opisala?
    Imamo jako veliko radno iskustvo i obrazovanje, ali ne patim od struke, radili bismo bilo što da se uklopimo i obezbjedimo sebi ugodan život.
    Sretno i unaprijed hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kome i gdje se treba obratiti kada netko dođe tražiti bilo kakav posao u bilo kojem gradu u Irskoj

    OdgovoriIzbriši
  14. Bok Ana!Molim te kad stignes odgovori nam da li nase zdrastveno vrijedi u Irskoj ili ne?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Razgovarala sam sa Simone Manojlović ususret ovotjednom “Fashion Week Zagreb”

Razgovarala sam sa Simone ususret ovotjednom “Fashion Week  Zagreb”....  Zagrepčanka Simone Manojlović  poznata je modna dizajnerica koja radi na relaciji Zagreb-Milano-Tunis. Nakon školovanja u Zagrebu u školi Primjenjene umjetnosti i dizajna te na Tekstilno Tehnološkom fakultetu odlazi na doškolovanje u Milano na prestižnu Haute Future Fashion Academy, gdje  je osvojila nagradu za dizajn....  Fashion kolumna...  

U Irskoj, sol nije obogaćena jodom, što može dovesti do raznih mentalnih problema…

U Irskoj, sol nije obogaćena jodom, što može dovesti do raznih mentalnih problema, problema sa štitnjačom, te poremećaja kod razvoja mozga nerođene djece. Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo, ali prilikom selidbe u novu zemlju, pojavljuje se mnogo stvari o kojima nismo ni razmišljali, a nemamo ni relevantne informacije, ponekad od životne važnosti. Zbog bolje ekonomske situacije i razvijenosti zemlje, automatski mislimo da sve funkcionira jednako ili bolje nego u našoj domovini. Ali nije uvijek tako. Cijela kolumna klikni ovdje...